Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Figuurtoren

Kunst
toon vergroting Figuurtoren
toon vergroting Figuurtoren
toon vergroting Figuurtoren

Elisabet Stienstra (Gasselternijveen, 1967) heeft de opdracht gekregen een kunstwerk te realiseren voor de kersverse Groninger stadsbuurt De Velden, onderdeel van de Oosterparkwijk. Het gaat om een 8 meter hoge sculptuur die bij de nieuwe vijver aan de rand van de bebouwing komt te staan. Het werk bestaat uit een opeenstapeling van mensfiguren. Naar boven toe worden deze steeds kleiner. Met 2 halve cirkels en blokken creëert Stienstra een zit- en speelplek aan de voet van de sculptuur. Het CBK begeleidt de kunstopdracht. Hiervoor formeerden we een kunstcommissie met o.a. buurtbewoners die rechtstreeks in contact staan met de inwoners van de nieuwe stadsbuurt.

FC Groningen
In haar kunstwerk verwerkt Stienstra de geschiedenis van dit deel van de wijk. Niet voor niets bestaat het uit 11 op elkaar gestapelde mensfiguren: het is een verwijzing naar de architectuur en stedenbouw van J.P. Berlage, de stedenbouwkundige die de structuur ontwierp van de Oosterparkwijk. Berlage nam het getal 11 vaak als basis. 11 staat, net als de bal in het kunstwerk, ook symbool voor de voetbalgeschiedenis; een link met het oude FC Groningen stadion dat op de plek van De Velden stond.

Als materiaal kiest Stienstra voor lichtgrijs graniet, waarmee ze nog niet eerder werkte. Deze steensoort was favoriet bij beeldhouwers in de tijd van het ontstaan van de Oosterparkwijk. Ook de afmeting van dit kunstwerk, een bewuste keuze, is nieuw voor haar. De kunstenaar vindt het interessant om haar werk qua materiaal, stilering en schaal in verbinding te brengen met de stedenbouw en architectuur van de nieuwe stadsbuurt. De verticale lijn van het beeld, is een soort tegenwicht voor alle horizontale lijnen van de nieuwe huizenblokken. Daarnaast vormen de stenen waarmee de cirkels onder het beeld zijn opgebouwd een verwijzing naar de Amsterdamse School, een bouwstijl die in de eerste decennia van de twintigste eeuw vaak werd toegepast in wijken zoals de Oosterparkwijk.

Minerva
Stienstra, die woont en werkt in Amsterdam, keert met dit kunstwerk na 26 jaar terug naar Groningen, de stad waar ze tussen 1984 en 1988 studeerde aan Academie Minerva. Na haar afstuderen vertrok ze naar Amsterdam om daar aan de Rijksacademie te studeren. Sindsdien heeft de kunstenaar veel beelden gemaakt, zowel autonoom als in opdracht. Werk van haar is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Centro Arte Contemp Luigi Pecci Prato in Italië en in diverse privécollecties. Het kunstwerk voor De Velden is haar eerste beeld in Groningen. In het voorjaar van 2019 was de onthulling samen met en voor buurtbewoners.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer