Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Oorlogsmonument

Kunst
toon vergroting Oorlogsmonument
toon vergroting Oorlogsmonument
toon vergroting Oorlogsmonument

Het monument werd in 1970 opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen in de strijd om vrijheid en gerechtigheid. Het monument bestond aanvankelijk uit de ronde pyloon van Beiers graniet en de gedenkplaat met de tekst:

'1940 - 1945 WAS MEER DAN EEN OORLOG
HET WAS OOK EEN STRIJD OM VRIJHEID,
GERECHTIGHEID EN MENSELIJKHEID
VELEN HEBBEN DE VREDE NIET MOGEN BELEVEN
ONDER HEN GEDENKEN WIJ VOORAL HEN, DIE IN OF
DOOR DE STRIJD ZIJN OMGEKOMEN'.

In 2016 werd op initiatief van de Cultuurhistorische Vereniging van Ten Boer (CHVTB) aan het monument een plaquette toegevoegd. Hierop staan de namen van de vierentwintig oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Ten Boer, evenals hun leeftijd, sterfdatum en de plaats waar ze zijn omgekomen.
De QR-code verwijst naar een webpagina met meer achtergrondinformatie.

Kenmerken

Realisatie

  • Nieuwe plaquette toegevoegd (+ qr code www.vrouger.nl CHVTB)
    De Cultuurhistorische Vereniging van Ten Boer (CHVTB) heeft het plan opgevat om het oorlogsmonument in Ten Boer uit te breiden met een plaquette, waarop de namen van de oorlogsslachtoffers vermeld staan. Hiervoor is medewerking gezocht en gevonden bij B en W van gemeente Ten Boer, zo blijkt uit een brief van 12 januari 2016 aan de vereniging. De lijst met uitsluitend namen zal gebaseerd worden op een lijst van personen uit de gemeente Ten Boer, die door oorlogs- en terreurhandelingen zijn overleden in WO II (1940-1945) , destijds opgesteld (1946) door de gemeentesecretaris P. Vink, op basis van de toen beschikbare gegevens. Het is de bedoeling van het gemeentebestuur, om deze toevoeging aan het monument te onthullen op 17 april (bevrijdingsdatum van Ten Boer) aanstaande. Voordat de plaquette gemaakt wordt wil de CHVTB wel zeker zijn van de juistheid van feiten en namen. De vereniging roept u als Ten Boersters dan ook op, om deze lijst kritisch te bekijken en alle op- of aanmerkingen en vragen te richten aan secretaris W. van Rossem, Stadsweg 43, 9791 KA Ten Boer, of galerietroost@gmail.com . Telefoon 050 4042820. Hoe eerder u reageert, hoe beter. Op 15 maart 2016 moeten we met de productie beginnen.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer