Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Gedichten Jean Pierre Rawie (2 delen)

Kunst
toon vergroting Gedichten Jean Pierre Rawie (2 delen)
toon vergroting Gedichten Jean Pierre Rawie (2 delen)
toon vergroting Gedichten Jean Pierre Rawie (2 delen)

Op twee kopse gevels van een gebouwencomplex aan het Koopmansplein zijn in groot formaat twee gedichten van Jean Pierre Rawie geplaatst. De letters van de gedichten zijn van cortenstaal en elk afzonderlijk op de cementen plaat bevestigd.
Het ene gedicht, dat begint met de dichtregel ‘De eeuwen kwamen en de eeuwen gingen’, refereert aan de eeuwenoude (klooster)geschiedenis van het dorp en aan de voortschrijdende tijd. Het andere gedicht sluit aan bij de ruimtelijke herinrichting van het Koopmansplein in 2007. De dichtregel ‘dat wij uit alle perioden wat zich bewezen heeft moeten bewaren’ verwijst naar de historiserende nieuwbouw op het plein; de gebouwen doen denken aan de zeventiende-eeuwse grachtenpanden van Amsterdam. Dit gedicht is tevens een pleidooi voor een zorgvuldige omgang met dat wat van waarde is.

Jean Pierre Rawie schreef de gedichten in opdracht van de toenmalige gemeente Ten Boer, in het kader van de nieuwe ruimtelijke inrichting van het Koopmansplein en de transformatie van dit plein tot dorpshart.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer