Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Portiek omringd met schildering

Kunst
toon vergroting Portiek omringd met schildering
toon vergroting Portiek omringd met schildering
toon vergroting Portiek omringd met schildering

George Schriemer maakte een vijftal poorten op paneel rondom portieken in de Adriaan van Ostadestraat. Schriemer werd daarbij geassisteerd door Rob Sluyter.

De kunstwerken zijn geïnspireerd op het werk van Adriaan van Ostade (1610-1685), een belangrijke schilder tijdens de Gouden Eeuw. Hij staat bekend om de vele afbeeldingen van het dagelijks leven, ook wel genrestukken genoemd. Van Ostade schilderde vrolijke taferelen en maakte regelmatig karikaturen om de spot te drijven met het uitbundige leven van onder meer boeren en dorpelingen.

Schriemer heeft in de schilderingen veel symboliek verwerkt. De basisvorm van de schilderingen is een blauwe verfspat, verwijzend naar de schilderkunst. De middelste poort is het lichtst van kleur en stelt de hemelse poort voor. Bovenaan prijken een gouden engel op een sokkel en een duif. Ze symboliseren volmaaktheid, liefde, trouw en vrede.

Aan beide zijden van de hemelse poort bevinden zich twee aardse poorten, bestaande uit twee ‘vrouwelijke’ en twee ‘mannelijke’ portiekschilderingen. De muzikanten (ukelelespeelster, violiste, trompettist en fluitist) bovenaan in de vier aardse poorten kijken allemaal richting de hemelse poort. Ze zijn half uitgehouwen afgebeeld, waarmee Schriemer de levensgroei van de mens wil verbeelden. De dobbelstenen en de spelkaarten zijn een verwijzing naar de leefjaren van Adriaan van Ostade. Het rijkelijk vloeien van wijn en bier is uiteraard ook een verwijzing naar de vrolijke schilderijen van Van Ostade.

Kenmerken

Realisatie

  • De portiekschilderingen maken onderdeel uit van het project ‘Pimp je Portiek’ van woningbouwcorporatie Nijestee. Het werk is gefinancierd uit het Nieuw Lokaal Akkoord (NLA), dat een samenwerkingsverband is van de gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties. Het doel hierbij was tweeledig; enerzijds het verfraaien van openbare ruimtes, anderzijds het bevorderen van bewonersparticipatie.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer