Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Loes Heebink

Bus-stops

Gelkingestraat

Levensloop

Park Selwerd

Water – Licht (2 delen)

Corpus Den Hoorn-Zuid

afdrukken (F)luisterbank

Kunst
toon vergroting (F)luisterbank
toon vergroting (F)luisterbank
toon vergroting (F)luisterbank

De (F)luisterbank staat in de speeltuin aan de Lindenhof, midden in het Blauwe Dorp, een buurt in de Oosterparkwijk. Het is een stalen bank, bestaande uit twee delen die zich aan elkaar spiegelen. In de twee rugleuningen zijn uit het staal de volgende zinnen gestanst: 'Niet alleen dit is mijn huis / Maar het Oosterpark is ook mijn huis'.

In de bank zijn verhalen van bewoners uit de Oosterparkwijk samengebracht. Door je hand op de plek te leggen waar de afbeelding van een hand te zien is krijg je de bank ‘aan de praat’.

Jacqueline Pieters, actief wijkbewoonster en lid van werkgroep ONS (Oosterpark Nooit Saai), initieerde het plan om samen met Buro LOEKS en Loes Heebink deze ‘verhalenbank’ te maken. Er werden bewoners gezocht die als 'bankzitter' gefotografeerd wilden worden en hun verhaal over de wijk van vroeger en van nu wilde vertellen. Deze verhalen zijn in het geluidsgedeelte van de bank verwerkt.

Het ontwerp van de bank is een samenwerkingsproject tussen Loes Heebink, buurtbewoners uit de wijk, en meubelontwerper Bart Kempinga. Peter Groen heeft de techniek voor de geluidsfragmenten geïnstalleerd.

Kenmerken

Realisatie

  • De (F)luisterbank is gefinancierd uit onder meer het Annie Takfonds, de Wijk als Werkplaats en het Nieuw Lokaal Akkoord (NLA). Het NLA was een samenwerkingsverband van de Gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties. Het doel hierbij was tweeledig; enerzijds het verfraaien van openbare ruimtes, anderzijds het bevorderen van bewonersparticipatie.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer