Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken KAPKAR / CDH-2P2 Proathoes

Kunst
toon vergroting KAPKAR / CDH-2P2 Proathoes
toon vergroting KAPKAR / CDH-2P2 Proathoes
toon vergroting KAPKAR / CDH-2P2 Proathoes

Kunstenaar Frank Havermans liet zich voor zijn kunstwerk inspireren door de verschillende passanten van deze groene plek aan de Hoornsedijk langs het Noord-Willemskanaal. Met zijn object wil Havermans bewoners, maar ook de langslopende Pieterpadwandelaars en anderen even tot stilstand brengen en toevallige ontmoetingen mogelijk maken. Hij doopte zijn werk Proathoes. Havermans: “Praathuizen zijn in de loop van de tijd langzaam verdwenen. Toch is even een praatje maken met onbekenden naast onze moderne communicatietechnieken een oerbehoefte die nooit zal verdwijnen. Ik probeer met dit praathuisje deze traditie te herstellen.”

Het kunstwerk annex ontmoetingsplaats biedt meerdere gebruiksmogelijkheden. Onderaan is het mogelijk om op een bankje te zitten en de omhoogstekende schacht biedt toegang tot het praathuisje dat een prachtig uitzicht biedt over het Noord-Willemskanaal achter de dijk. Havermans verwijst met zijn ‘praathuis’ naar de robuuste vormen en stoere materialen in de scheepvaart, elementen die in de directe omgeving ook zijn terug te vinden. Zo heeft het kunstwerk iets weg van een stuurhut van de schepen in het Noord-Willemskanaal.

Kenmerken

Realisatie

  • Het kunstwerk is gefinancierd uit het Nieuw Lokaal Akkoord, dat een samenwerkingsverband is van de Gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties. Het kwam tot stand in nauwe samenwerking met een afvaardiging van buurtbewoners.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer