Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken TSHP PSHT

Kunst
toon vergroting TSHP PSHT
toon vergroting TSHP PSHT
toon vergroting TSHP PSHT

Tegelijkertijd met de renovatieplannen van het rioolpompstation Selwerd schreef de gemeente Groningen een kunstopdracht uit. Het kunstwerk diende het gebouw een meer sprekende uitstraling te verlenen en buiten zichtbaar te maken wat er binnen in het gebouw gebeurde.

Kunstenaar Ingeborg Entrop maakte met haar kunstwerk het geluid van de pompen in het gebouw zichtbaar door op het dak de woorden TSHP (aanzuigen) en PSHT (uitstorten) in zwart en wit aan te brengen. Entrop: “In mijn ontwerp heb ik het ondergrondse, onzichtbare pompgeluid zichtbaar gemaakt door deze te vertalen in letters. Dit geschreven geluid heb ik vervolgens vanuit de kelder naar het hoogste punt van het gebouw ‘gepompt’, het dak op. Op de gevels staan verticale lijnen, waarvan breedte en kleur bepaald worden door het letterpatroon op het dak. Om het werk volledig te kunnen lezen, zul je je als beschouwer ook 'omhoog moeten pompen'. Dat kan bijvoorbeeld via de trap van het nabijgelegen Noorderstation. Of virtueel, via de verbeelding of - te zijner tijd - via satellietbeelden op internet.”

Kenmerken

Realisatie

  • Het kunstwerk werd gerealiseerd in opdracht van Stadsbeheer (Dienst RO/EZ) en in samenwerking met Kunst op Maat van het CBK Groningen. Hierbij worden bedrijven of instellingen die een kleine kunstopdracht willen realiseren gekoppeld aan een startende Groninger kunstenaar. Het CBK begeleidt de kunstenaar en draagt bij aan het budget.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer