Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Bonifatius

Kunst
toon vergroting Bonifatius
toon vergroting Bonifatius

Het bronzen reliëf aan de voorgevel van de Jozefkerk stelt Sint Bonifatius voor, de patroonheilige van het bisdom Groningen-Leeuwarden. De Engelse monnik Bonifatius wordt als grote heilige vereerd onder de katholieken. In 716 kwam hij voor de eerste maal als missionaris naar het Europese vasteland en verkondigde er het geloof onder de Friezen en in een groot deel van Duitsland. In 744 trok hij opnieuw naar Friesland om de bevolking te bekeren. Deze reis werd hem fataal: op 5 juni 754 werd hij bij Dokkum door een groep niet-christelijke mannen overvallen en vermoord.

In het bronzen reliëf van Gosse Dam is Bonifatius afgebeeld als monnik. De abstracte lijnen van zijn mantel verwijzen naar een benedictijner monnikspij. Tegen zijn borst geklemd houdt hij het evangelieboek, het attribuut bij uitstek van de geloofsverkondiger. Een groot deel van het bronzen vlak is lege ruimte; de hoofdfiguur komt aan de linkerzijde het veld binnen. De leegte vult zich met de spanning tussen de gedreven missionaris en zijn heidense belagers, opgeroepen door het zwaard aan de rechterrand van het reliëf. Of Bonifatius zich met het evangelieboek ook beschermt tegen het zwaard, zoals de overlevering wil, blijft in het midden. Gosse Dam zegt daarover: 'Toont hij al verkondigend het boek aan de heidense Friezen? Verweert hij zich ermee tegen zijn aanvallers? De beschouwer mag het zeggen.'

Kenmerken

Realisatie

  • Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het bisdom Groningen-Leeuwarden in 2006 werd besloten de Friese kunstenaar Gosse Dam de opdracht te geven om voor de Jozefkerk, die sinds 1980 officieel de kathedraal van het bisdom is, een herkenbaar beeld van de heilige Bonifatius te maken.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding De Heilige Jozefkerk

De Heilige Jozefkerk

Radesingel 2 | kerkgebouw

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer