Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Paviljoen Noorderplantsoen

Architectuur
toon vergroting Paviljoen Noorderplantsoen
toon vergroting Paviljoen Noorderplantsoen
toon vergroting Paviljoen Noorderplantsoen

Bij de gemeente Groningen kwam in 1929 het verzoek binnen om de bestaande Melkkiosk in het Noorderplantsoen af te breken en er een restaurant voor terug te bouwen. Het nieuwe gebouw, dat nabij de middenvijver in het Noorderplantsoen was gepland, zou ongeveer 140 m2 nodig hebben. Er moest een flinke veranda, een buffet, een keuken, een eetsalon en een berging met twee wc’s komen en tenslotte 60m2 extra ruimte voor een terras.

Het gebouw werd ontworpen door S. J. Bouma in opdracht van N.V. Brouwerij d’ Oranjeboom en in 1930 gerealiseerd. Het is bijzonder dat Bouma dit paviljoen als gemeentearchitect heeft ontworpen, terwijl het een particulier initiatief was. Waarschijnlijk heeft de gemeente zich met de vormgeving bemoeid omdat het ging om een opgave op een unieke locatie in het gemeentelijk openbaar groen.

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, maar is aan de vijverzijde halfrond afgesloten. Het bestaat bijna volledig uit glas; een brede vensterstrook loopt rondom en rust op een bakstenen basis. Het gedeelte waar de gasten kunnen eten is als een schil om het buffet en de keuken geplaatst. In de platte dakopbouw zijn kleine ramen geplaatst, zodat er overal voldoende lichtinval is. De vloeiende ronding van het gebouw vormt een groot contrast met de dakopbouw. De opbouw rondom de schoorsteen wordt gekenmerkt door kubistische vormen en een hoekig lijnenspel.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer