Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Mette Bus

Vrouw Wichers

Verlengde Lodewijkstraat

afdrukken Kinder

Kunst
toon vergroting Kinder
toon vergroting Kinder
toon vergroting Kinder

Op de ronding van de rotonde aan de Korreweg staat een naakte bronzen moeder met haar kroost; één kind op de arm, de ander aan de hand. Hun gouden haren schitteren in het licht. Het meisje wijst naar de grond en probeert haar moeder mee te trekken, maar deze kijkt naar wat zich buiten de rotonde afspeelt en lijkt vooral bezig met oversteken – een hachelijke onderneming op deze plek waar dagelijks alleen al zo’n 15.000 fietsers passeren. Maar deze moeke met haar forse gestalte en stevige heup- en billenpartij lijkt voor geen kleintje vervaard.

De kunstenaar Mette Bus vindt haar inspiratie veelal in de vrouwenfiguur die zij vaak verbeeld in ronde lijnen en overdadig welvende vormen. Van haar staan meer vrouwfiguren in de stad Groningen:Vrouw Wichers (1985) in de H.L. Wichersstraat en Venusgordel (2006) in de hal van het Praedinius Gymnasium.

Kenmerken

Realisatie

  • Het beeld werd op 13 mei 2012 (Moederdag) onthuld. Eerder was op de wijkstemdag van de Korrewegwijk gekozen voor dit beeld op de rotonde. Het idee werd ingediend door buurtbewoonsters Riet Kuipers en Rosita Knap. Mette Bus realiseerde het beeld in opdracht van het wijkteam Korrewegwijk/de Hoogte. Het werd gefinancierd uit het Nieuw Lokaal Akkoord (NLA), dat een samenwerkingsverband is van de gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties. Het doel hierbij was tweeledig; enerzijds het verfraaien van openbare ruimtes, anderzijds het bevorderen van bewonersparticipatie.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer