Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Wereldplek (3 delen)

Kunst
toon vergroting Wereldplek (3 delen)
toon vergroting Wereldplek (3 delen)
toon vergroting Wereldplek (3 delen)

Verspreid over het schoolplein tussen het nieuwe schoolgebouw aan De Kluiverboom en het bestaande Alfa College staat dit uit drie delen bestaande kunstwerk van grote en kleine krukken. Drie enorme krukken dienen als afdak; de twaalf kleinere daaromheen zijn bedoeld om op te zitten. Binnen een straal van circa tien meter rondom het centrum van iedere grote kruk kunnen leerlingen met een mobiele telefoon of laptop gebruikmaken van internetmogelijkheden; de grote krukken zijn namelijk uitgerust met speciale WIFI hotspots. Zo kun je bijvoorbeeld met je mobiele telefoon een muziekje uploaden of via de speaker in de kruk de muziek aan anderen laten horen op de schoolboulevard. Doordat er drie krukken zijn en vier interactieve functies - te weten muziek uitwisselen, chatten, internetten en het laatste nieuws lezen - wisselt iedere kruk van tijd tot tijd van functie en staat dus steeds een van de functies in de wacht. Leerlingen kunnen zelf deze wisseling in een game beïnvloeden. Wereldplek is het eerste permanente interactieve kunstwerk in de Kunst op Straat collectie van Groningen.

Michiel Kluiters speelt in zijn werk vaak met tijd en plaats. Hij maakt veelal locatie specifieke installaties met als doel de toeschouwer even mee te nemen in het proces van kijken, staan en bewegen. Onlangs realiseerde hij voor het gemeentehuis Haren een fotowand bij de raadszaal waarbij de afbeelding lijkt te bewegen als je erlangs loopt.

Kenmerken

Realisatie

  • Het kunstwerk Wereldplek, waarin Michiel Kluiters de virtuele openbare ruimte van het internet verbindt met de fysieke openbare ruimte, kwam tot stand in nauwe samenwerking met leerlingen en docenten van de school die in de kunstcommissie zaten en onder leiding van het CBK het proces hebben begeleid.

    Kunstwerken realiseren in een onderwijsomgeving is een van de speerpunten van het CBK Kunst op Straat beleid. Leerlingen, scholieren en studenten maken zo op een laagdrempelige manier kennis met kunst.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding VMBO schoolgebouw De Kluiverboom

VMBO schoolgebouw De Kluiverboom

Kluiverboom 1 | schoolgebouw | 2011

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer