Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Glitterstenen markering oude stadswal

Kunst
toon vergroting Glitterstenen markering oude stadswal
toon vergroting Glitterstenen markering oude stadswal

In het trottoir van de Pelsterstraat zijn op onregelmatige afstand van elkaar glitterstenen aangebracht. Menig passant zal er ongemerkt aan voorbijgaan, maar als de zon schijnt kunnen ze opeens alle aandacht naar zich toe trekken.

Door de ingebouwde hologrammen krijgen de stenen diepte en veranderen ze bij elke beweging van vorm. Elke steen is door de kunstenares met de hand gemaakt en bevat een gietmengsel van hars, kleurpigmenten en glitter. De glitterstenen markeren de plek waar eens de oude stadswal van Groningen liep.

Kenmerken

Realisatie

  • Het initiatief voor dit kunstwerk kwam van stadsarcheoloog Gert Kortekaas, die bezig was met een plan om de oude stadswallen door middel van een markering te laten herleven. Daarbij raakte hij gefascineerd door de Soft Tiles (zachte stenen) die vormgeefster Saar Oosterhof voor haar eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie maakte. De Soft Tiles bestonden uit een serie gegoten polyurethaan tegels waarin hologrammen verwerkt waren.

    Oosterhof kreeg vervolgens de opdracht om een dergelijke steen te ontwerpen voor het markeren van de Groninger stadswallen. De glitterstenen werden in 2002 aangebracht.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer