Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Anno Smith

Alkmaarse Kaasdragers

Westerkade 16

afdrukken Tableau met gemeentewapens

Kunst
toon vergroting Tableau met gemeentewapens
toon vergroting Tableau met gemeentewapens

De tekst op dit tableau luidt: "Deze steen is gelegd als symbool van de eendrachtige samenwerking van de gemeenten tot verwezenlijking van het 1000 woningen plan 1950". Op het tableau zijn de wapens van gemeenten in de provincie Groningen te zien. Het wapen van de (voormalige) gemeente Hoogkerk is groot weergegeven en bestaat uit twee krullelies en een klok.

De keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook de 'grootste versierder'.

Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden verder vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer