Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Jeroen Doorenweerd

Sun College

Landleven

afdrukken Wal/Schip Interface

Kunst
toon vergroting Wal/Schip Interface
toon vergroting Wal/Schip Interface

Voor het vervaardigen van Wal/Schip Interface gebruikte Jeroen Doorenweerd een bunschip uit 1926, dat lange tijd gebruikt werd om paling te vissen. Daarmee sloot hij aan bij het Cradle to Cradle principe: een nieuwe visie op duurzaam ontwerpen, dat uitgaat van het idee dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Tevens liet de kunstenaar zich inspireren door het werk van Louis le Roy, die eveneens met restmaterialen werkt en onder meer in Lewenborg op die basis een natuurtuin ontwierp.

Jeroen Doorenweerd ontdeed het schip van alle details en spoot het in één kleur. Aan de achterkant van de boot construeerde hij een soort staartvin, die het schip op een elegante manier met de wal verbindt. Met Wal/Schip Interface heeft Doorenweerd een eigenzinnige verblijfsplek in de wijk gecreëerd.

De kunstwerken van Doorenweerd zijn vaak met ambachtelijke precisie gemaakte houten constructies. Zelf verklaart hij zijn voorliefde voor hout en het timmerambacht uit het feit dat hij stamt uit een geslacht van schippers en timmerlieden – zijn vader was binnenvaartschipper.

Kenmerken

Realisatie

  • De gemeente Groningen zet sterk in op wijkvernieuwing, onder meer in de wijk Lewenborg. Om een duidelijk centrum in deze wijk te realiseren is bij het winkelgebied een singel uitgegraven waarlangs tevens drie scholen, een bibliotheek en een vensterhuis gevestigd zijn. Bij deze wijkvernieuwing heeft het CBK Groningen een kunstopdracht verstrekt. Het kunstwerk moest aan sluiten bij de beeldbepalende singel. Een kunstcommissie met daarin vertegenwoordigers uit de wijk, kozen uit de inzendingen het ontwerp van Jeroen Doorenweerd.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer