Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zitobjecten

Kunst
toon vergroting Zitobjecten
toon vergroting Zitobjecten
toon vergroting Zitobjecten

De vier zitobjecten hebben een minimalistische vormgeving en zijn gemaakt van hardsteen en hout; materialen die ook terug te vinden zijn aan het gebouw en in de tuin. De positiebepaling van de zitobjecten is afgestemd op de optische lijnen van het tuinontwerp die op hun beurt teruggrijpen op de lijnvoeringen van het gebouw en de binnenplaats. De ramen aan de oostzijde worden telkens door een gelijkwaardige beeldende uitsparing gereflecteerd in de tegenover liggende stenen omheining. De zitobjecten zijn gecentreerd ten opzichte van de ramen geplaatst en ze staan op één lijn met de uitsparingen in de afscheidingsmuur. Daarnaast lijnen ze ook nog eens met het naar voren staand kostershuis.

Vier van de vijf zitelementen grijpen optisch of letterlijk over een plantenvak, waardoor een harmonische verbinding ontstaat tussen zitbank en tuin. Hiermee wordt de functie van de binnenplaats als ontmoetingsplek – een plek waar, na een kerkdienst of vergadering, de communicatie wordt voorgezet – benadrukt.

Kenmerken

Realisatie

  • Aan de kunstenaar/vormgever werd gevraagd een ontwerp te maken voor een zitobject dat plaats zou bieden aan ongeveer tien personen, maar niet uitnodigend zou zijn voor junks en daklozen. Het zitobject diende qua sfeer en materiaalgebruik in harmonie te zijn met het moderne, transparante toegangsgebouw van de architect Moriko Kira en met het tuinontwerp van Govert Visser, waarin Japanse invloeden een belangrijke rol spelen.

    De zitobjecten werden gerealiseerd in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken en in samenwerking met Kunst op Maat van het CBK Groningen. Hierbij worden bedrijven of instellingen die een kleine kunstopdracht willen realiseren gekoppeld aan een startende Groninger kunstenaar. Het CBK begeleidt de kunstenaar en draagt bij aan het budget.


Gerelateerde Objecten

Afbeelding Remonstrantse Kerk

Remonstrantse Kerk

Coehoornsingel 14, 14-1 | kerkgebouw | 1883 - 1906

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer