Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Anno Smith

Alkmaarse Kaasdragers

Westerkade 16

De Industrie

Reddingiusweg

afdrukken Abstracte tableaus (60 exemplaren)

Kunst
toon vergroting Abstracte tableaus (60 exemplaren)
toon vergroting Abstracte tableaus (60 exemplaren)

Voor de Wijert sierde keramist Anno Smith de kopse kanten van tien woonblokken met een serie losse tegels met abstracte voorstellingen: verdikte zwarte lijnen met hier tussen blauw, wit en groen geglazuurde vlakken. In 2013 zijn vier van de tien blokken galerijwoningen gesloopt en vervangen door eengezinswoningen naar ontwerp van Bureau Ritsema. Bewoners hebben in samenwerking met woningcorporatie De Huismeesters gezorgd voor het behoud van een deel van de tegels.

Keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook 'de grootste versierder'.

Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Kenmerken

Realisatie

  • De restauratie van de tegels is mogelijk gemaakt door: Stichting Huurdersbelang De Huismeesters Groningen-Zuid, Wijert Wensen, Wijkteam Nieuw Lokaal Akkoord De Wijert en De Huismeesters.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Woningen De Wijert

Woningen De Wijert

Reviusstraat | Woningen | 2014

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer