Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Zonder titel (2 delen)

Kunst
toon vergroting Zonder titel (2 delen)
toon vergroting Zonder titel (2 delen)
toon vergroting Zonder titel (2 delen)

Op de joodse begraafplaats aan de Moesstraat valt één grafsteen direct op. Zijn lichtgrijze kleur wijkt af van de oude donkergekleurde graven en het is de enige steen die niet met mos bedekt is. Ook de gekartelde rand aan de zijkant is opmerkelijk.

Deze grafsteen is één helft van de gedenksteen die in 2006 geplaatst werd. De andere helft is te vinden op de begraafplaats aan de Iepenlaan. In beide stenen staat een gedicht gebeiteld van de stadsdichter Ronald Ohlsen. Beide teksten vormen samen één gedicht. De in tweeën gespleten gedenksteen herdenkt het vroegere Jodenkamp.

De joodse inwoners van Groningen begroeven hun doden sinds 1747 op een speciaal voor hen bestemde begraafplaats: het Jodenkamp, gelegen tussen de Bloemsingel en het Boterdiep. Deze begraafplaats was tot 1827 in gebruik. Na die tijd werden de joden op de Noorderbegraafplaats aan de Moesstraat begraven. In 1909 werd vervolgens een nieuwe joodse begraafplaats in gebruik genomen aan de Iepenlaan.

Voor de uitbreiding van het Scheikundig Laboratorium aan de Bloemsingel werden in 1954 de 55 graven aan de Jodenkamp geruimd en overgebracht naar de begraafplaats aan de Moesstraat. Ruim vijftig jaar later, in 2006, werden bij de voorbereidingen van de nieuwbouw op het CiBoGa-terrein de resten van nog eens 31 joodse graven gevonden. Deze werden bijna allemaal herbegraven op de begraafplaats aan de Iepenlaan.

De gedenksteen werd gemaakt in opdracht van de gemeente Groningen.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer