Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De Vier Jaargetijden

Kunst
toon vergroting De Vier Jaargetijden
toon vergroting De Vier Jaargetijden

In de Antillenstraat realiseerd woningcorporatie Nijestee nieuwe studentenhuisvesting. De vier containerblokken bevatten 204 studentenstudio's; in een gemeenschappelijk binnenterrein zijn voorzieningen gesitueerd. Vier grote kunstwerken sieren de kopgevels van de woonblokken. De afbeeldingen vormen tezamen de vier jaargetijden. Voor elk jaargetijde is een dierfiguur als symbool gekozen. De vissen onder het ijs verbeelden de winter, de vlinder staat voor de lente, de sprinkhaan voor de zomer en de rups symboliseert de herfst.

Jenne Hoekstra heeft gekozen voor organische vormen op witte vlakken om het strak vormgegeven woningcomplex enigszins ‘open te breken’ en een vriendelijk aanzien te geven. In het werk is zijn voorliefde voor Japanse lijntekeningen zichtbaar. De bruinige accenten in het kunstwerk bestaan uit folie die goudkleurig oplichten als de zon er op schijnt.

Kenmerken

Realisatie

  • De kunstwerken werden gerealiseerd in opdracht van woningcorporatie Nijestee en in samenwerking met Kunst op Maat van het CBK Groningen. Hierbij worden bedrijven of instellingen die een kleine kunstopdracht willen realiseren gekoppeld aan een startende Groninger kunstenaar. Het CBK begeleidt de kunstenaar en draagt bij aan het budget.

    De opdracht luidde een ontwerp te maken voor de vier gevels van de kopse kanten van de woonblokken. De te realiseren werken moesten onderling een eenheid vormen. Op elke gevel werd een lijst van etalbond gemonteerd, waarbinnen ruimte gecreëerd werd voor het kunstwerk.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Studentenwoningen Antillenstraat

Studentenwoningen Antillenstraat

Antillenstraat | Studentenwoning | 2009

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer