Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Alles wat (4 delen)

Kunst
toon vergroting Alles wat (4 delen)
toon vergroting Alles wat (4 delen)
toon vergroting Alles wat (4 delen)

In de Akerkstraat, Schoolstraat, Grote Kromme Elleboog en Nieuwstad zijn woorden op stoepranden te vinden die samen een tekst vormen: Alles wat/ heilig is/moet/een vaste plaats/hebben.

Opdrachtgever Stichting De Zaak, een kunstenaarsinitiatief dat in 1979 werd opgericht door Jouke Kleerebezem, Ton Mars en Hans Scholten, gaf kunstenaar Harry Vandevliet in 1982 opdracht een kunstwerk te maken. In eerste instantie voor in de ruimte van De Zaak, maar in plaats van binnen stelde de kunstenaar voor om de stad als ruimte te nemen. En zo graveerde Vandevliet de gekozen woorden ter plaatse in bestaande hardstenen stoepranden verspreid over een aantal straten.
De tekst is een verbasterde uitspraak van een medicijnman uit Papoea Nieuw Guinea (alles wat heilig is heeft zijn vaste plaats) afkomstig uit het boek "Het wilde denken" van de antropoloog Claude Lévi- Strauss. "Deze verbasterde uitspraak raakte mij", aldus Vandevliet.

Harry Vandevliet zag zijn daad, het graveren van tekst in stoepranden, als een soort veredelde graffiti die zal verdwijnen door de veranderende omgeving; stadsvernieuwing, verbreding van straten en het vervangen van hardstenen door betonnen stoepranden. En zo geschiedde; anno nu zijn er nog drie delen aanwezig in de openbare ruimte.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer