Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere kunstwerken van Giny Vos

Possibility Plant

Kempkensberg 12

afdrukken Second Thought

Kunst
toon vergroting Second Thought
toon vergroting Second Thought

Boven de rotonde in de fietsenstalling, in een drukte van komende en gaande reizigers, hangt een sneeuwhuis omgekeerd aan het plafond van het Stadsbalkon. In de bol zitten 11 plexiglazen platen waarvan de contouren lijken op die van het centrale hoofdstation. De toepassing van nieuwe media in de vorm van computergestuurde LED-verlichting zorgt voor een spel van licht en donker in de bol; zo nu en dan verandert de weergave van het station in een schaduw van zichzelf.

Kunstenaar Giny Vos vertelde over haar eerste bezoek aan de fietsenstalling: "Mijn aandacht werd vooral getrokken door de grote ronde gaten in het dak. Ze geven allemaal een ander beeld van het station boven de grond, maar vaak vanuit een vreemd perspectief."

Vos werd gegrepen door het contrast en geschil dat het Stadsbalkon en het hoofdstation met elkaar lijken te hebben. Aan de ene kant geeft het moderne plein het monumentale station nieuwe allure maar het onttrekt ook een deel van het station aan het zicht. Met Second thought spiegelt Vos het station als het ware van boven naar beneden en verbindt zo ook onder de grond de twee bouwwerken.

Kenmerken

Realisatie

  • Het stationsplein in Groningen is in het eerste decennium van de 21ste eeuw ingrijpend veranderd. Architectenbureau KCAP uit Rotterdam ontwierp het nieuwe plein met een stalling voor 4.000 fietsen eronder. Door het zwevende karakter heeft het ontwerp de naam Stadsbalkon gekregen. Dit nieuwe plein was onderdeel van een groter plan om de verkeerssituatie met bussen, taxi's, fietsers en voetgangers rondom het station te verbeteren.

    Het Stadsbalkon maakt een einde aan de chaos van fietsen die jarenlang het voorplein van het station bepaalde. Het bijzondere aan deze stalling is het centrale fietspad dat van oost naar west door het stationsgebied loopt. In het centrum van de stalling doorkruist het fietspad de route die via trappen naar de uitgang leidt. Op deze plek splitst het fietspad zich om een rotonde die vooral bedoeld is als snelheidsremmer. De rotonde is het centrum van de stalling. Dit was ook de aangewezen plaats voor een kunstwerk.

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Het Peerd van Ome Loeks

Het Peerd van Ome Loeks

Stationsplein | vrijstaande sculptuur

Kunst
Afbeelding Hoofdstation NS

Hoofdstation NS

Stationsplein 3 | stationsgebouw | 1891

Architectuur
Afbeelding Stadsbalkon

Stadsbalkon

Stationsplein | 2006-2007

Architectuur
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer