Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Boom

Kunst
toon vergroting Boom
toon vergroting Boom

Voor het nieuwe cellencomplex van de Regiopolitie Groningen, ontworpen door de architect Walter Kemperman, staat een robuust netwerk van roestvrij stalen buizen, dat half om een boom ‘gevlochten’ is. Het kunstwerk scheidt op deze wijze één boom van de andere bomen op het grasveld, maar het is geen volledige isolatie. Door de transparante ‘wand’ van het kunstwerk heen zijn de andere bomen bovendien zichtbaar. Volgens kunstenaar Merijn Vrij staan de bomen symbool voor de maatschappij en de arrestant. Met de ‘Boom’ gaf Vrij de locatie van het cellencomplex, waar mensen voor een korte periode in bewaring worden genomen, een nadrukkelijke toevoeging.

Kenmerken

Realisatie

  • Gevraagd werd een kunstwerk voor bij de ingang van het gebouw te ontwerpen. Een voorwaarde was dat het beeld het transparante karakter van de politie richting de burger benadrukt. Daarnaast werd van belang geacht dat het kunstwerk vanaf de Hooghoudtstraat op zou vallen en opgemerkt zou worden door passanten.

    Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van de Regiopolitie Groningen en in samenwerking met Kunst op Maat van het CBK Groningen. Hierbij worden bedrijven of instellingen die een kleine kunstopdracht willen realiseren gekoppeld aan een startende Groninger kunstenaar. Het CBK begeleidt de kunstenaar en draagt bij aan het budget.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer